torstai 30. huhtikuuta 2015

Koulun tvt-portaille - konkreettista tvt-opetuksen tukea opettajille

Parissa aiemmassa postauksessa olen kuvannut suuntaa, johon opetuksen sekä sähköisten oppimisympäristöjen kehittämisessä tulisi edetä (Kohti uutta luovaa ja oppimista rakastavaa tulevaisuuden koulua - opettajan TVT:n kehityksen portaat; Koulun tvt-portailla eteneminen - mitä muutos ja kehittäminen tarkoittavat käytännössä?). Jotta jokainen opettaja saisi mahdollisuuden sekä innostuksen kimmokkeen ottaa ensiaskeleet tvt:n hyödyntämisessä opetuksessaan ja pääsisi tvt-portaitten alkuun, tulisi siihen olla tarjolla hyvin yksikertaiset ja selkeät ohjeet. Ohjeet, joilla saa tuntumaa sähköisten oppimateriaalien käyttöön ja siten keinoja oman / koulun opetuksen kehittämiseen.

Opettajan tvt-portaat: kohti avoimen tiedon hyödyntämistä, uutta arviointia,
uutta yleissivistystä ja uutta luovaa kansalaista


Selkeillä ohjeilla tarkoitan todella selkeitä ohjeita eli yhtä sivustoa, jossa on pääsivulla kolme linkkiä:

  1. yleinen kuvaus TVT:n merkityksestä, 
  2. oppilaan aktiivista roolia edistävät keinot -linkki ja 
  3. opettaja materiaalin soveltajana ja tuottajana -linkki. 

Näiden takaa tulisi löytyä muutamat hyvin yksinkertaiset ohjeet mm. videon tekemiseen jne. Netti on pullollaan monenlaista ohjeistusta ja varmaan hyvin selkeitäkin ohjeita löytyy mutta usein materiaali on kuin haulikolla ammuttu. Esimerkiksi facebookin erilaisissa ryhmissä linkkejä ja uutta tietoa julkaistaan kiivaaseen tahtiin mutta "tvt- tai some-allergiasta" kärsivän opettajapolon on erittäin vaikea saada siitä virrasta mitään irti. Ähky lyö vastaanottimet kiinni. Yritän tässä esittää hyvin yksikertaisen ja esimerkinomaisen käsikirjoituksen ohjeistuksesta, jollaisen soisin opettajille laadittavan ja siten jokaiselle opettajalle taattaisiin mahdollisuus aloittaa itsensä kehittäminen digitaalisen ajan aallokoissa.

Sivuston nimi voisi olla:
Miten voin opettajana hyödyntää TVT:n tarjoamia mahdollisuuksia opettamisessa?

Sivusto voisi rakentua seuraavista elementeistä (isolla fontilla olevat asiat olisivat etusivulla):

Tieto- ja viestintäteknologian merkitys opetuksessa ja sen tarjoamat mahdollisuudet opetuksen kehittämiselle.

Oppilas aktiivisena toimijana - millaisin keinoin tavoitan tätä opetuksessani? (linkki, jonka takaa löytyvät seuraavat asiat)

Miten tehdään video tietokoneelle tai tabletille? 
iMovien käyttöohjeet
iMovie - miten editoin videoita

kohti ilmiöpohjaista oppimista - projektien ja oppilastöiden esitys ja kuvaaminen
Power Pointin ja Keynoten käyttö ja tuotosten jakaminen sähköisessä oppimisympäristössä
Stil-kuvat prosessista ja ilmiöistä - kuvan tuominen kamerasta tietokoneelle
Videoiden käyttö oppilastöiden esittämisessä ja videon jakaminen
Tekijänoikeuskysymyksiä videoiden työstössä

Oppimisblogin eli oppimispäiväkirjan kirjoittaminen eri teemoihin tai oppiaineisiin perustuen
Blogin perustamisen ohjeet

Helposti käsiksi ohjelmointiin
ScratchJR
Ohjelmointiputka

Tietokilpailupelien tekeminen 
Hot Potatoes

Kirjan tekeminen 
Book Creator

Oppilaitten keskinäisen vuorovaikutuksen kehittäminen 
Näillä välineillä oppilaat voivat olla ajasta ja paikasta riippumatta toisiinsa yhteydessä ja kysyä kaverilta ohjeita tehtävien tekemiseen, läksyjen tarkistamiseen jne.

Opettaja materiaalin tuottajana / valmis materiaali (linkki, jonka takaa löytyvät seuraavat elementit)
Sähköiset oppikirjat ja niiden käyttäminen opetuksessa - kuvaus koulussa tai kunnassa käytössä olevista valmiista oppikirjamateriaaleista ja niiden tuottajista. Esimerkkejä myös muutamista ilmaisista sähköisistä oppikirjoista: 
Bookboon

Ilmiö- tai oppiaineperusteinen materiaali (linkin takaa löytyy sivusto, jossa jaetaan tehtäviä ja josta löytyy ”uutisankkuri” eli twitterseinä, joka kerää aktiivisten ko. alan twiittaajien twiittejä --> opettajan ei tarvitse tällöin niin valtavasti käyttää aikaa googlessa selailuun vaan voi poimia twittervirrasta linkkejä suunnittelutyönsä tueksi. 
Twitter-tilin perustaminen
Edu-Turku-sivusto, josta löytyy hyvää mallia 

QR-koodin tekeminen ja käyttö opetuksessa 

Ope- /koulublogin kirjoittaminen


Lopuksi
Kunnat ovat tvt:n kehittämisen osalta hyvin erilaisissa vaiheissa mutta myös vaihtelu opettajien kesken edistyneenkin kunnan sisällä voi olla suurta. Yllä esitetty ajatus on vain yksi tapa lähestyä teemaa ja jossain päin asiaa on varmasti jo pitkälle työstettykin. Olisi mukava saada vinkkiä, jos valmiita, selkeitä ja yksinkertaisia malleja on jo olemassa...

Linkkivinkki:
Vesterinen, O. 2015. Koulun kehityssuuntia – Ubiikki teknologia vs. ubiikki oppiminen. Helsingin yliopisto

2 kommenttia:

  1. Uskoisin, että tähän tarvittaisiin kaveriksi vielä kädestä pitäen -ohjaus. Linkkikokoelmia todella riittää, mutta riittääkö kiinnostus ja aika ryhtyä selaamaan ja poimimaan digipalikoita omaan käyttöön. Madaltuisiko kynnys sillä riittävästi?

    VastaaPoista
  2. Näin on. Eli tuossa esitetyt teksti eli linkit ovat vain esimerkinomaisia. Kunkin teeman alla pitäisi olla hyvin selkeä ohjeistus: "näin teen videon" ja sen jälkeen yksinkertainen ohje. Jos ei selkeää löydy yleistä, kuten tässä tekstissä esiteyistä linkeista ei välttämättä riittävää selkeyttä löydy, niin sitten pedagogisen bittinikkarin laatimana sellainen.

    VastaaPoista