sunnuntai 10. toukokuuta 2015

Fyysinen ja henkinen maisema muuttuu, kun uutta monitoimitaloa aloitetaan rakentamaan Kajaaniin

On enää vajaa kuukausi siihen, kun Kajaanin Lehtikankaalla alkavat uuden monitoimitalon rakennustyöt! Olen kuvannut hankkeen sisältöä aiemmin blogissa "Kajaaniin valmistuu uusi koulu, päiväkoti ja kirjasto vuonna 2017". Kesäkuun alussa alkavaan rakennushankkeen urakoitsijoiksi ovat valittu JL Rakentajat, Paikallis-Sähkö Oy, LVI-Aitta Oy, Caverion Suomi Oy, Schneider Eletric.Toimintakulttuurin kehittämistä on vaalittava

Sivistystoimen osalta monitoimitalon hanketta johtaa Hauholan koulun rehtori Arto Koskivirta. Arto tulee olemaan myös uuden monitoimitalon yhtenäiskoulun rehtori. Tällä hetkellä huomio suunnittelutyössä on monitoimitalon fyysisen ja henkisen sisällön kehittämisessä. Paitsi että luokkiin ja rakennuksen muihin tiloihin on saatava asianmukaiset kalusteet, on erityistä huomiota kiinnitettävä siihen, miten kahden erillisen koulun, kirjaston, nuorisotyön sekä päiväkodin henkilöstö ja toiminnat hitsataan sujuvaksi kokonaisuudeksi. Tämä vaatii sinnikästä työtä monella eri osa-alueella. Esimerkiksi uuden esi- ja perusopetuksen opetussuunnitelmaprosessin ajoitus on erittäin osuva ja ops-prosessin kautta toimintakulttuurin kehittäminen on osaltaan luontevaa. Toimintakulttuurin muodostumista ei saa aliarvioida ja jättää vain arkityön varaan. Tulevan monitoimitalon toimijat ovat aloittaneet yhteistyössä kaupungin keskushallinnon sekä AIKOPAn kanssa suunnittelemaan toimintakulttuurin kehittämishanketta, jonka tavoitteena on myös laajempi kuntalaisten uuden olohuoneen kehittämisen näkökulma. Tästä kuullaan enemmän ja tarkemmin ensi syksyn aikana.

Näkymä pääovelle Sotkamontien suunnalta. Kuvan etualalla:
vasemmalla entinen vahtimestarin asunto ja oikealla teknisen työn tilat. 
Nykyistä Hauholan koulua koulun "takapihalta" kuvattuna.
Vasemmalla korkeassa osassa auditorion ikkunoita ja alapuolella ruokalan päätyä.

Maisema muuttuu - pala häviävää ja kehittyvää kulttuurihistoriaa kannattaa taltioida sekä hyödyntää pedagogisesti

Uusi monitoimitalo muuttaa merkittävästi alueen nykyistä ilmettä. Uusi monitoimitalo rakennetaan nykyisen Hauholan koulun urheilukentälle ja entiset kaksi koulua puretaan nykyisiltä sijoiltaan. Myös nykyiset liikennejärjestelyt kokevat muutosta. Tämä ympäristön muodonmuutos on kaikkinensa mielenkiintoinen prosessi, josta koulut voivat ammentaa opetukseen mutta myös pala kulttuurihistorian taltiointia on syytä huomioida. Olkaapa koulujen väki sekä muut toimijat aktiivisia tässä! Näissä muutamassa valokuvassa on esitetty lähtötilannetta Hauholan koulun kulmilta.

Koulun urheilukenttä suoraan edessä, johon uusi monitoimitalo rakennetaan.
Näkymä Rinnekadun suunnalta. Vasemmalla häämöttää liikuntasali. Taka-alalla
näkyy koulun siipeä, joka puretaan rakennustöiden alkuvaiheessa uuden kiinteistön alta.

Näkymää koulun sivuosista. Taka-alalla häämöttää koulun nykyinen urheilukenttä.

Tähän rakennetaan monitoimitalon uusi urheilukenttä. Taka-alalla koulun nykyinen liikuntasali


Lehtikankaan monitoimitalon facebook-sivut - käy tykkäämässä!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti