sunnuntai 3. joulukuuta 2017

Sivistyneessä yhteiskunnassa rakennetaan siltoja poteroiden kaivamisen sijaan

Sivistys on ollut viikon puheenaiheena ja kiitos siitä kuuluu kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon voittaja Juha Hurmeelle. Hurmeen puhe Maan tulevaisuudesta ja ihmisen todellisuudesta herätti kirkkaan keskustelun sivistyksestä. Tietenkin kolmeen leiriin jakautuen: puheen kannattajat, loukkaantujat sekä välinpitämättömät. Loukkaantujat kokivat lausahduksen "opetelkaa ruotsia... juntit" ärsyttävänä, ja puolustajat argumentoivat asiaa sillä, että kyse oli huumorista ja ne koirat älhtävät, joihin kalikat kalahtavat.

Hurmen puhe sivistyksestä oli tavallaan asiaa ja allekirjoitan hänen huolensa sivistyksestä. Allekirjoitan hänen näkemyksensä ruotsin kielen merkityksestä. Allekirjoitan puheen sisään rakennetun ajatuksen vähemmistökielen merkityksestä suomalaisen kulttuurin sekä identiteetin kehitykselle sekä yleensä kielen merkityksestä ihmisen ajattelun ja kulttuurin kehittymiselle. Ruotsin kieli on suomalaisuuden näkökulmasta meidän tärkein kielemme suomen, saamen sekä myös murteiden vaalimisen ohella. Se ajattelu, joka ohjaa helposti kielipolitiikkaa, on yksi niistä hyötymoralismin ilmentymistä, joita Hurme puheessaan toi esille sivistyksen ja ihmiskunnan tulevaisuuden uhkana.

Allekirjoitan Hurmen huolen ihmiskunnan sivistyksen ja maapallon luonnon rappiosta. On totta, että ihmiskunnalle ovat leimallisia ahneus ja itsekkyys, pelokas ihmisryhmien vastakkainasettelu, oman edun voimakas korostaminen, mielivalta sekä kansakuntien sisäänpäin käpertyminen. Ymmärrän kuitenkin ihmisiä, jotka kokivat Hurmeen puheen apinoista ja sivistymättömistä junteista loukkaavana. Huumorin viljely on taitolaji ja aina ei voi olettaa, että toiset ymmärtävät huumorin. Puheesta on hankala löytää huumoria arkikieleen kirjoitetun puheenparren sekä "pyramidit, frisbeegolf ja politiska delen -vertauksia" lukuunottamatta, vaikka olen sen muutamaan kertaan kuunnellut. Pitäisi tuntea puhuja paremmin, jotta voisi ymmärtää.


Kehittyvä maailma tarvitsee sivistyneitä sillanrakentajia 

Sivistys on asenne ja suhtautumistapa elämää ja maailmaa kohtaan. Korkeinkaan koulutus, monipuolinen kielitaito tai vankkaa tieteen, taiteen tai kirjallisuuden tuntemus eivät tee meistä automaattisesti sivistyneitä. Sivistynyt ihminen kykenee vuoropuheluun erilaisten ihmisten ja asioiden kanssa. Sivistynyt ihminen rakentaa siltoja poteroiden sijaan. Sivistynyt ihminen kykenee ymmärtämään ja arvostamaan ympäristöään ja erilaisuutta. Sivistynyt ihminen kykenee arvostamaan toisia ihmisiä ja erilaisia arvomaailmoja. Hänen ei tarvitse niitä hyväksyä mutta sivistynyt ihminen ei taannu vastakkainasetteluun ja linnoittautumiseen. Sivistynyt ihminen haluaa vaalia ja rakentaa vuoropuhelua.

Maailman pahuuden, vääryyksien, toisten typeryyden tai junttiuden kritisointi on helppoa vaikka tarkoitus olisikin paremman maailman rakentaminen. Kritiikki ilman ratkaisuja on kuten toisen ihmisen kiusaaminen jonkin ominaisuuden vuoksi. Yksinkertaista toimintaa, joka ei vaadi ponnisteluja. Siksi se ei myöskään vie mitään eteenpäin. Synkkyyden ja toivottomuuden kyllästämä yhteiskunnan kritisointi aiheuttaa vain ihmisten uupumusta, synkkyyttä ja toivottomuutta. Se ei hae ratkaisuja ongelmiin. Se rakentaa raja-aitoja ja jakaa ihmisiä meihin ja muihin. Varmasti jokainen tiedämme tämän maailman puutteet niitä korostamattakin. Tarvitaan sivistynyttä asennetta työtä ja tekemistä kohtaan. Tarvitaan sillanrakentajia kaivajien sijaan.

Tällä viikolla on ollut muutama uutinen sivistyneistä, siltoja rakentavista ihmisistä. Tasavallan presidentillä on ollut kykyä nähdä sekä hakea näitä sivistyneitä siltojen rakentajia ja sitkeitä arjen kehittäjiä. Itsenäisyyspäivän juhlaan presidentinlinnaan onkin nyt juhlavuonna kutsuttu jokaisesta maakunnasta esimerkillisiä nuoria. Iltalehti kirjoitti viikolla Juliuksesta, joka oli perustanut Pyhtäälle nuorten mopotallin. Talli on ratkaisut nuorten ja aikuisten väliset ristiriidat, joita nuorten mopoilu oli aiemmin aiheuttanut. Presidentti oli huomannut toiminnan ja kutsunut Juliuksen, tallin perustajan juhlavuoden kutsuille. Viikonvaihteen Kainuun Sanomissa sekä Ylen sivuilla oli juttua kajaanilaisesta vapaaehtoistyöntekijä Markus Oikarisesta sekä paltamolaisesta partiolaisesta Katariina Mikkosesta. He ovat saaneet myös presidentin kutsun juhlaan. Nämä nuoret ovat meille loistava esimerkki sivistyksestä ja sivistyneestä asenteesta elämää ja toisia ihmisiä kohtaan. He omaavat kyvyn rakentaa siltoja ihmisten ja asioiden välille. He omaavat tahdon kehittää omaa yhteisöään ja ympäristöään paremmaksi paikaksi elää konkreettisin teoin. Tämä nuorten toiminta on sivistystä parhaimmillaan, josta meidän kaikkien kannattaa ottaa oppia. Onneksi olkoon teille, olette ansainneet kutsun juhliin!


Linkkejä

Finlandia-voittaja Juha Hurme piti puolet puheestaan ruotsiksi ja pelkäsi ihmisen jäävän apinaksi: ”Opetelkaa ruotsia, juntit!”

18-vuotias Julius paransi mopopoikien ja aikuisten välit Pyhtäällä - sai kutsun Linnan juhliin

Partiolainen ja talkoolainen valmiina linnan juhliin

Partiolaisen iloinen yllätys: "Onko tämä pilapuhelu?" – Presidentti halusi nuoret Linnan juhliin

Pakkoruotsia, pakkosuomea, pakkoenglantia, pakkovenäjää...

Menestyvässä Suomessa opiskellaan myös ruotsia - miksi? Hyvän kasvun ja identiteetin näkökulma aiheeseenEi kommentteja:

Lähetä kommentti